Kérem várjon, az oldal töltődik...

+36 70 636 92 33 info@dragonflat.hu

banner

EGYELŐRE NEM LASSUL AZ ÚJ LAKÁSOK ÁREMELKEDÉSE

Jelenleg nincs olyan tényező, ami látványosan mérsékelné az új lakások árát, vagy akár csak megállítaná a drágulást. Fordulatot csak a túlkínálat vagy a túl magas végső ár hozhat, de még mindkettőtől messze vagyunk.

Meddig tarthat még a lakásárak tempós növekedése és mi az, ami fűti a drágulást? – kérdeztük Földi Tibort, Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia Zrt. vezérigazgatóját. A szakember szerint az elmúlt pár évben a keresleti oldal bizonytalansága volt a meghatározó, hiszen sok család és egyéni vásárló is csak tervezgetett, de inkább elhalasztotta a tranzakciót, ám amikor megjelentek az első, nagyobb léptékű fejlesztések, sokan lecsaptak ezekre. Látva ezt az érdeklődést, egymás után indultak be a beruházások, sőt, olyan cégek is megjelentek a piacon, amelyek semmiféle lakóingatlan-fejlesztési referenciával nem rendelkeznek.

Földi Tibor szerint érzékelhető ugyan, hogy lassabb lett a drágulás üteme, de a fejlesztők kénytelenek beépíteni az árba a folytonosan emelkedő kivitelezési költségeket. A vezérigazgató tartja magát az év elején ismertetett álláspontjához, miszerint a vevői oldalt a CSOK kedvező változásai, az egyéb befektetési formákkal elérhető rendkívül alacsony hozam, az alacsony lakáshitel-kamatok és a növekvő hitelfelvételi hajlandóság is erősíti. „Ezek a folyamatok azt is előre vetítik, hogy várhatóan az áremelkedés trendje sem fordul meg, legfeljebb lassulhat” – erősítette meg.
Admin     2017-05-29